Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Wągrowcu

KOMUNIKAT NR 1/2023 z dnia 16.08.2023 r.

KOMUNIKAT NR 1/2023 z dnia 16.08.2023 r.

KOMUNIKAT NR 1/2023 z dnia 16.08.2023 r.

POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W WĄGROWCU
W ZWIĄZKU ZE ZMIANĄ REGIONALIZACJI WPROWADZONĄ NA MOCY ROZPORZĄDZENIA WYKONAWCZEGO KOMISJI (UE) 2023/1590 Z DNIA 1 SIERPNIA 2023 ROKU ZMIENIAJĄCE ZAŁĄCZNIK I DO ROZPORZĄDZENIA WYKONAWCZEGO (UE) 2023/594 USTANAWIAJĄCE SZCZEGÓLNE ŚRODKI ZWALCZANIA AFRYKAŃSKIEGO POMORU ŚWIŃ


Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wągrowcu informuje, iż w dniu 4 sierpnia 2023 roku weszło w życie Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/1590 z dnia 1 sierpnia 2023 roku zmieniające załącznik I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2023/594 ustanawiające szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń. 

Zgodnie z załącznikiem I część III ww. rozporządzenia od dnia 4 sierpnia 2023 roku:
- obszar objęty ograniczeniami III (tzw. strefa czerwona) stanowi :
na terenie powiatu wągrowieckiego: część gminy Skoki położona na zachód od linii wyznaczonej przez drogę 197 biegnącą od południowej granicy gminy do skrzyżowania z drogą nr 196, następnie na zachód od linii wyznaczonej przez drogę nr 196 biegnącą od tego skrzyżowania do miejscowości Skoki i dalej na zachód od linii wyznaczonej przez drogę łączącą miejscowość Skoki -Rościnno - Grzybowo biegnącą od skrzyżowania z drogą nr 196 do zachodniej granicy gminy w powiecie wągrowieckim.

Powiatowy Lekarz Weterynarii informuje, iż w całym kraju w związku z ryzykiem wystąpienia ASF obowiązują następujące wymogi: 

  • utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
  • zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących i domowych, 
  • wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, 
  • szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia,
  • długość – nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym skuteczność działania środka dezynfekcyjnego,
  • karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących i domowych,
  • wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie, 
  •  stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym:

- mycie i odkażanie rąk,

- oczyszczanie i odkażanie obuwia,

  • używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonych wyłącznie do wykonywania tych czynności, 
  • bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń, 
  • uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie, 
  • wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni.

Dodatkowo w strefie objętej ograniczeniami III m.in. nakazuje się:

  • wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed: 

- wejściami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie i wyjściami z tego gospodarstwa, 
- wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, a także stałe utrzymywanie wyłożonych mat w stanie zapewniającym skuteczność działania środka dezynfekcyjnego lub zastosowanie niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń do dezynfekcji.
Ponad to, gospodarstwa muszą posiadać OGRODZENIA OCHRONNE(zabezpieczenie przed kontaktem z innymi osobami/ zwierzętami/ dzikami) co najmniej:
- pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie,
- budynków, w których przechowuje się paszę i ściółkę.

Na obszarach objętych ograniczeniami III zakazane jest m.in: 

  • prowadzenie działalności w zakresie organizacji targów, wystaw, pokazów i konkursów dla zwierząt z udziałem świń; 
  • prowadzenie działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń lub pośrednictwa w obrocie świniami (z wyłączeniem tzw. „pośredników bez obiektu”); 
  • dokarmiania dzików.

Powiatowy Lekarz Weterynarii wskazuje, iż na obszarach objętych ograniczeniami III dopuszcza się przemieszczanie do rzeźni lub zakładu przetwórczego po uprzednim „zgromadzeniu” świń w miejscu przeznaczonym do prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń lub miejscu przeznaczonym na targ (tzw. „miejsca zbiórki”): 

  • po uzyskaniu pozwolenia Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego dla miejsca pochodzenia świń- na wniosek podmiotu, 
  • po uzyskaniu zgody Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego dla miejsca przeznaczenia świń, jeśli w tych miejscach nie znajdują się zwierzęta inne niż świnie.

Powiatowy Lekarz Weterynarii wskazuje na obowiązek posiadania przed podmioty utrzymujące trzodę chlewną planu bioasekuracji, który podlega zatwierdzeniu przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. 

Plan bioasekuracji obejmuje co najmniej:

  • ustanowienie czystych i brudnych stref – właściwych dla typologii zakładu; 
  • ustanowienie oraz w stosownych przypadkach, przegląd rozwiązań logistycznych dotyczących wprowadzania do zakładu nowych utrzymywanych świń; 
  • procedury czyszczenia i dezynfekcji obiektów, środków transportu, wyposażenia i higieny personelu; 
  • procedury dotyczące spożywania żywności przez personel w gospodarstwie, w stosownych przypadkach – tam gdzie jest to istotne i jeżeli ma to zastosowanie na podstawie ustawodawstwa krajowego danego państwa członkowskiego; 
  • cykliczny program podnoszenia świadomości dla personelu w zakładzie; 
  • ustanowienie i, w stosownych przypadkach, przegląd rozwiązań logistycznych w celu zapewnienia właściwego rozdzielenia różnych jednostek epidemiologicznych oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu świń z UPPZ i innymi jednostkami; 
  • procedury i instrukcje dotyczące egzekwowania wymogów w zakresie bioasekuracji podczas budowy lub naprawy pomieszczeń lub budynków; 
  • audyt wewnętrzny lub samoocena w celu egzekwowania środków bioasekuracji; 
  • ocena konkretnych zagrożeń dla bezpieczeństwa biologicznego i procedury stosowania odpowiednich środków ograniczających ryzyko w odniesieniu do zakładów, w których świnie są tymczasowo lub stale trzymane na wolnym powietrzu.

Wzór planu bioasekuracji dostępny jest na stronie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Wągrowcu: https://wagrowiec-piw.nowybip.pl/

Powiatowy Lekarz Weterynarii wskazuje, iż Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF w związku, z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia. Kraj, w którym wystąpi ASF narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli, powodowane wstrzymaniem obrotu oraz eksportu świń, mięsa wieprzowego oraz produktów pozyskiwanych od świń, a także padnięciami świń i kosztami likwidacji ognisk choroby. ASF jest zagrożeniem zarówno dla małych, jak i dużych gospodarstw. Wszystkie osoby utrzymujące świnie na terenie kraju powinny poprzez swoje działania zapobiegać rozprzestrzenianiu się choroby i ściśle przestrzegać zasad bioasekuracji. 

Jako rozpoznać afrykański pomór świń:

  1. wysoka gorączka, z tym, że gorączkujące świnie mają początkowo zachowany apetyt i zachowują się normalnie;
  2. liczne padnięcia świń w każdym wieku;
  3. sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała, drobne, lecz liczne wybroczyny w skórze;
  4. duszność, pienisty lub krwisty wypływ z nosa;
  5. biegunka, często z domieszką krwi.

Jak zapobiegać afrykańskiemu pomorowi świń:

  1. ograniczyć dostęp osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta , w szczególności osobom, które w ostatnim czasie przebywały na terytorium krajów, gdzie wystąpił ASF lub brały udział w polowaniu na zwierzęta łowne;
  2. zabezpieczyć swoje gospodarstwa przed przedostaniem się dzików, zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt wolnożyjących i domowych;
  3. stosować w gospodarstwie procedury sanitarne;
  4. nie wprowadzać do gospodarstwa zwierząt niewiadomego pochodzenia-bez świadectwa zdrowia lub wykazujących jakiekolwiek objawy osłabienia;

Powiatowy Lekarz Weterynarii wskazuje, iż posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej, jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia choroby. Zgłoszenie należy przekazać do Powiatowego Lekarza Weterynarii albo za pośrednictwem lekarza weterynarii sprawującego opiekę weterynaryjną nad gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego ( wójta, burmistrza). Po dokonaniu zgłoszenia – do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii- hodowca zwierząt zobowiązany jest do izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt, wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia, zbywania produktów z gospodarstwa, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych, uniemożliwienia dostępu osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.
Powiatowy Lekarz Weterynarii wskazuje, iż za świnie zabite, poddane ubojowi oraz padłe w wyniku zastosowania zabiegów nakazanych przez IW przy zwalczaniu afrykańskiego pomoru świń przysługuje odszkodowanie ze środków skarbu państwa. 

 


Data wytworzenia: 2023-08-16 13:43 Autor: PLW Przemysław Kurant Data publikacji: 2023-08-16 13:43 Osoba udostępniająca na stronie: Dariusz Fitt Data ostatniej modyfikacji: 2023-08-16 Osoba modyfikująca: Dariusz Fitt